دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

تحول صنعت داروسازی با هوش مصنوعی / ایمنی و دسترسی بیشتر بیماران به دارو 

تحول صنعت داروسازی با هوش مصنوعی   ایمنی و دسترسی بیشتر بیماران به دارو 
فناوری‌های هوش مصنوعی با سرعتی سرسام‌آور در حال تکامل هستند و تأثیر معنی‌داری بر نحوه عملکرد صنایع مختلف از جمله صنعت داروسازی دارند. کارشناسان بر این باورند که با کمک هوش مصنوعی دارو‌ها ایمن‌تر و در دسترس‌تر برای بیماران خواهد شد.
کد خبر : 945419

گروه سلامت خبرگزاری آنا؛ اضافه شدن هوش مصنوعی در صنعت داروسازی، فرصت‌های جدیدی را برای نوآوری و توسعه از کشف دارو تا تولید ایجاد کرده است؛ به ویژه در تولید دارو، هوش مصنوعی می‌تواند کل چشم‌انداز را با چابک‌تر کردن عملیات برای پاسخگویی به تقاضا‌های بازار تغییر دهد.

به عنوان مثال، تجزیه و تحلیل پیش‌بینی‌کننده پیشرفته می‌تواند با تجزیه و تحلیل مقادیر زیادی از داده‌های تاریخی و بازار، میزان موفقیت دارو‌های جدید را پیش‌بینی کرده و همچنین به بهینه سازی طرح‌های کارآزمایی بالینی و پیش بینی عوارض جانبی بالقوه کمک کند. در این شرایط و در دراز مدت، هزینه تولید و زمان عرضه دارو به بازار را کاهش می‌یابد و می‌توان دارو‌های قابل اعتمادتری را زودتر به بیماران رساند.

همچنین هوش مصنوعی در مراحل مختلف تولید دارو برای کارآمدتر و دقیق‌تر کردن فرآیند‌ها استفاده می‌شود؛ تجزیه و تحلیل پیش بینی کننده نخستین کاربرد هوش مصنوعی است که برای پیش بینی خرابی تجهیزات و بهینه سازی برنامه‌های تعمیر و نگهداری برای کاهش زمان خرابی استفاده می‌شود. بهینه‌سازی فرآیند، کنترل کیفیت و مدیریت زنجیره تامین را نیز باید به کاربرد‌های هوش مصنوعی در صنعت داروسازی افزود.

همانطور که فناوری‌های هوش مصنوعی همچنان در حال تکامل هستند، صنعت داروسازی نیز بیشتر به این سیستم‌های جدید برای هدایت نوآوری در عناصر مختلف تولید دارو متکی خواهد بود و انتظار می‌رود بازار فناوری هوش مصنوعی در صنعت داروسازی از ۳.۰۵ میلیارد در سال ۲۰۲۴ به ۱۸.۰۶ میلیارد تا سال ۲۰۲۹ افزایش یابد.

پیمان رضایی، داروساز در این باره اظهار کرد: هوش مصنوعی به عنوان ابزار‌های قدرتمند در داروسازی، قادر به شبیه‌سازی فرآیند‌های پیچیده و تجزیه و تحلیل داده‌های کلان هستند تا بهینه‌سازی دارورسانی و پیش‌بینی رفتار دارو‌ها را ممکن سازند.

وی افزود: با استفاده از مدل‌های هوش مصنوعی، پیش‌بینی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی دارو و بهینه‌سازی فرمولاسیون‌ها در داخل بدن تسهیل می‌شود؛ این تکنیک‌ها همچنین کمک می‌کنند تا دارو‌ها با سرعت بیشتری از مرحله کشف تا استفاده بالینی پیش بروند.

رضایی گفت: هوش مصنوعی و داده‌های کلان با یکدیگر، داروسازی محاسباتی را ایجاد کرده‌اند که فرآیند‌های دارورسانی را با استفاده از مدل‌سازی‌های پیشرفته تسریع و بهینه می‌کند.

وی یادآور شد: از طراحی نانوذرات تا شبیه‌سازی فرآیند‌های دارورسانی بدون نیاز به آزمایش‌های زمان‌بر، این رویکرد‌ها به کاهش هزینه‌ها، افزایش بهره‌وری و بهبود نتایج درمانی کمک می‌کنند.

نقش هوش مصنوعی در کشف و توسعه دارو

رضایی ادامه داد: از کشف سریع‌تر مولکول‌های دارویی گرفته تا پیش‌بینی رفتار دارو‌ها در مراحل بالینی، هوش مصنوعی تحول عظیمی در هر مرحله از چرخه زندگی دارو ایجاد کرده است؛ چرا که سیستم‌های هوش مصنوعی می‌توانند فرآیند‌های پیچیده‌ای نظیر شبیه‌سازی و پیش‌بینی خواص دارویی، کاهش ریسک‌ها و حتی ارتقاء پزشکی شخصی‌سازی‌شده را تسهیل کنند.

 وی گفت: با وجود چالش‌هایی نظیر کمبود داده، ناهمگونی داده‌ها و مسائل اخلاقی، پتانسیل هوش مصنوعی در داروسازی برای تسریع فرآیند‌های درمانی و بهبود عملکرد دارو‌ها انکارناپذیر است؛ بنابراین همکاری نزدیک میان متخصصان علوم دارویی و متخصصان هوش مصنوعی، می‌تواند در آینده به پیشرفت‌های چشم‌گیرتری در این حوزه منجر شود.

 وی تاکید کرد: استفاده از هوش مصنوعی در داروسازی در حال شکل دادن به آینده این صنعت بوده و برای حفظ رقابت‌پذیری جهانی، ضروری است که ایران نیز هر چه سریع‌تر این تکنولوژی را در فرآیند‌های خود ادغام کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب